lördag 20 januari 2007

Osmakligt!

Osmakligt är rätta ordet. Jag vet av erfarenhet hur det kan bli. Nu gällde det inte min gamla historia utan den såpa, snarare tragedi, vi läser under ledare i Kuriren idag , om "schismen" på fritidsförvaltningen. Skärgårdschefen Göran Wallin och problemet av att inte uppleva sig ha rättmätigt stöd och respekt för det man arbetar med. Inte första gången på den förvaltningen.

Det finns ett arbetsmiljöansvar här. Det är inte utan anledning Centerpartiet har försökt få skärgårdsutvecklingen flyttad till Utvecklingskontoret, i mer än ett år. Strategiska och arbetsmiljömässiga skäl! För det sistnämnda har man från fritidsförvaltningens sida upp till kommunalrådet kännt till problemet. Att det sedan som någon hög politiker uttryckts sig, "skulle skapa oro inom de egna politiska leden", om skärgårdsutvecklingen skulle flytta på sig, är genant. Vilket ledarskap. Det är för verksamhetens bästa politiken ska skapa förutsättningar!

När nu skärgårdschefen blev dömd för stugor felplacerade och fritidschefen går i pension kände jag häromdagen det politiska engagemanget svalla. Fel begånget sett till lagar och förordningar, visst men hur blev det så här? Vilket ansvar har en förvaltningschef på pappret och som personalansvarig. Vilken uppbackning fanns, eller borde funnits i kulisserna för den som sedan hamnar i tinget å arbetets vägnar? Men vi kan säkert känna oss trygga. Ordförande i fritidsnämnden kommer väl att backa upp och ta parti för den utsatte, menar inte fritidschefen nu. Som ordförande i både fritidsnämnden där skärgården ligger och landsbygdskommittén med det övergripande ansvaret för all landsbygd är det på tiden, kanske nu med hjälp av kommunalrådet, att krav på att tänka större och samverkande i dessa frågor ges utrymme. Vem vet, kanske arbetsmiljön blir bättre på vissa håll då.

Slutligen, den där personalenkäten - om hur de anställda har det på jobbet, är kanske inte bäst i test på att ge svar på alla frågor!!! Resultatet låter då vänta på sig. Personal i Luleå kommun ska inte behöva må dåligt när de gör sitt jobb! I privatsektor är min erfarenhet att man som chef tar ansvar och parti - backar upp personalen då det stormar. Reder sedan ut det, kvalitetssäkrar och tar nya tag. Som politiker vill jag se samma sak inom Luleå kommun, överallt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

STORMVARNING
"Ta på broddarna"
Athos

Anonym sa...

Det är olustig story som viks ut i länspressen. Synd om Wallin som tycks få klä skott för både skärgårdsstugorna och den taskiga stämningen på Fritidskontoret. Fritidschefen hukar bakom huset i Roslagen och Ström tar skydd bakom järnverket. Dags att stiga fram och ge Wallin erkänsla för att han pratar ur skägget!

Anonym sa...

Håller med gp. Förmodar att vår åklagare borde ha viktigare saker att ägna sig åt och inte lägga ner krut på såna här "futtigheter" som beror på en simpel missuppfattning av en tjänsteman. Exempelvis att se till att Bodens Kommun får ersättning av Vattenfall för sanering av oljeläckaget i Lule-älven - innan det blir preskiberat. Såg att han skyllde på "tidsbrist" (!?) att inte det gjorts. Kanske det krävs lite jobb för det...