måndag 1 januari 2007

2007 - med kulturen i centrum?


foto: Staffan Nygren
Is-Egon som vakar över kulturen i centrum
Gräv där du står, fast längre bort och till ett högre pris!
Inom landstingets verksamheter finns Norrbottens museum. Sedan länge har det varit trångbott för en del anställda. Nu påbörjas snart den planerade flytten till Björkskatan. Här ska samlingar, arkiv och personal ges nya möjligheter, tillsammans. Förändringar skapar nya möjligheter. Att se över vad man förlorar och till vilket pris, i detta fall en hög merkostnad långt från centrum, men bättre arbetsmiljö för vissa är vad jag får det till. Arbetet inom Norrbottens museum har en fantastisk spännvidd. Därför är behoven också olika. Samordning och helhet i all ära men för verksamhetens bästa och till vilket pris! Hur gör man då när verksamheter arbetar med olika arbetssätt, möjligheter och behov.
Samarbete med länsstyrelsen
Som tidigare anställd inom kulturmiljövården är min åsikt att närheten till andra myndigheter är viktig. I det dagliga arbetet ingår att ha ett mycket nära samarbete med länsstyrelsen i en mängd frågor inom kulturmiljövård och samhällsplanering som rör såväl arkeologi som bebyggelseärenden. Den närhet ger goda förutsättningar för ett bra beslutsunderlag, enkel och snabb dialog för de yrkesverksamma. Samtidigt kan besökare på ett enkelt sätt tillgodogöra sig såväl museet som länsstyrelsen då professionell rådgivning behövs. Att lantmäteriet ligger runt knuten med det stora historiska kartunderlaget där mycket av arbetet tar sin början gör detta till en god treenighet för såväl antikvarier som besökare. Förutsättningar för verksamheternas bäst bör rimligen övervägas när vi kan få kundnytta på köpet.

Med kulturen i centrum för länets bästa bör därför de verksamheter inom länsmuseet som anser sig ha behov av daglig nära samverkan med länsstyrelsen och lantmäteriet ges möjlighet att få vara kvar i centrum. För att även framöver utgöra den gyllene triangel för kulturmiljövård som vi norrbottningar är och bör vara stolta över!

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket märkligt men inte alls förvånande när det gäller länsmuséet. Som kommunmedborgare har jag länge funderat på varför nämnda inrättning alltid blivit styvmoderligt behandlat. Påminner mig om att för inte så länge sedan (ungefär vid gymnasiebyns tillkomst) låg ritningar klara för ett nybygge i vinkel med nuvarande byggnad. Vart tog de planerna vägen? Landstingets huvudmannaskap för muséet ifrågasätts med det starkaste eftersom ledarskapet har gått kräftgång sedan många år. Det fanns ex.vis ej ens en handikappanpassad toalett där för några år sedan. Orsaken torde vara att det är alldeles för lång väg mellan huvudmannaskap och verksamhet och nu skall vägen ytterligare förlängas. Vad säger Länsstyrelsen? Med en stridbar (!??)chef J O Westerberg som är antikvarie i botten borde en reagens snabbt komma därifrån. Här borde centerpartiet agera med det bestämdaste med hjälp av andra politiska partier i landstingsstyrelse eller är det redan försent?
En intressant fråga från mig och många andra kommunmedborgare: VART HAR ALLA GAMLA ANTIKA SAKER SOM FANNS UTSTÄLLDA PÅ MUSÉET TIDIGARE TAGIT VÄGEN? När jag besökte byggnaden sist fanns det bara några skärmar uppställda där. Är det dessa skärmar som skall arkiveras på Björkskatan i så fall?
Undrande kommunbedborgare