torsdag 4 januari 2007

Bättre integrationspolitik 2007!

Öppenhet och förflyttning över gränser har historiskt sett lönat sig både ekonomiskt, socialt och kulturellt. Kommunerna har absolut en nyckelroll i att främja integrationen genom att göra den nyanländes första tid i Sverige så gynnsam som möjligt.

Luleå är en kommun i ett län med en lång naturlig tradition av flera språk och kulturer. Idag är Luleå en kommun med ännu bredare mångfald med invånare inflyttade från andra orter i länet, andra delar av Sverige och andra länder. Luleå tekniska universitet tar dessutom varje år emot gästforskare och utländska studenter. Vår kommun utgör en samlingsplats för många olika erfarenheter, levnadsvillkor och behov. Det är detta som gör Vårt Luleå till enhärlig plats att leva på. Vi måste fortsätta att inte bara uppskatta likheterna hos varandra, utan också olikheterna. Detta för att stärka både individernas och våra gemensamma förutsättningar för framtiden.

Luleå har en lovvärd målsättning att ta emot flyktingar varje år. Trots goda ambitioner fungerar integrationen långtifrån tillräckligt. Vi har inte lyckats ta tillvara våra nya kommuninvånares kompetens, erfarenhet och utbildningar. Detta är ett enormt resursslöseri. Många fastnar i ett bidragsberoende istället för att komma till jobb och egen försörjning och vi kan se resultatet: en stor arbetslöshet bland människor med utländsk bakgrund, en systematisk diskriminering på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och i krogmiljön. Därtill skall läggas en ökad bostadssegregation där utanförskap präglar livet för många. Detta vill Centerpartiet ändra på. Därför ska integrationspolitiken framöver inriktas på arbete och företagande där varje individ ses som en resurs.

Oftast är de enklaste lösningarna de bästa på de svåraste problemen. Vi tror att det är så även när det gäller integration. Denna fråga präglas av alltför mycket politisk korrekthet och alltför mycket retorik. De kommunala resurserna måste förvaltas med helhetsperspektiv för individerna i centrum, inte systemet och den egna förvaltningskassan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för dagens braiga krönika. Immigration, integration. Två sammanflätade stora frågor som vi måste lösa för att ge möjligheter för alla att lyckas i vårt land. Invandrare ska inte särbehandlas - eller egentligen: De måste "särbehandlas" för att få en riktigt bra chans!

Camilla Hansen sa...

Så häftigt det vore om vi seriöst kunde profilera Råneå älvdal som "the immigration valley"! Måste få dit fler och nya människor särskilt företagare. Vore härligt att kunna locka dit just våra nya svenskar.Krävs givetvis ett bra "klimat" för att lyckas med det.Men Tänk Om!Tanken kittlar.

Anonym sa...

Bra att du tog upp frågan, Camilla! Vi måste bita ihop och vara lite modigare då vänsterröster attackerar när man vill göra någonting. Jag har insett att vi invandare eller nya svenskar inte kan generaliseras under samma begrepp. Invandrare måste delas i många, minst 10 grupper eftersom vi alla har olika förutsättningar. En del vägrar medvetet eller omedvetet integrera sig, andra gör allt för att bli en del av Sverige men "Svensson" trycker bara ner dem.

Den där med Råneå du tar upp är lite farligt. Nya invandrare tas i samhället, men jag tvivlar på att AMS och komvux i Råneå har dom nödvändiga kunskaperna att integrera flyktingarna. Samt borde kommun ledningen redan har planerat sysselsättning för de nya invånarna tillsammans med några företagare, men jag tvivlar på att de har gjort det...

Angående det Berndt säger, måste jag bara tillägga att invandrare och alla som inte har samma förutsättningar som infödda svenskar MÅSTE få en särbehandling iaf i början tills de kan stå på egna ben och det måste ske effektivt. Det är som att säga att handikappade, barn, kriminella, sjuka - alla skall behandlas lika, INTE. Vi får inte göra samma fel som i Frankrike där individer med olika och skilda förutsättningar behandlas lika. Vi är däremot alla lika inför lagen och måste ha samma skyldigheter.

En till sak om "immigration valley":
Sverige är en postindustriell samhälle där nästan allt händer automatiskt och är robotiserad. Flyktingarna kommer från länder där de har levt ett liv som på 1500 talet. Det är inta fel på ena eller den andra iden av vår historia, men lite svårt att förvänta sig att dessa nya invånare skall göra med SFI kursen en framgång som har krävt 500 år för Europa att göra. Dessa människor skulle kunna jobba hos bönderna, plantera skog, plocka bär, men detta måste också organiseras av KOMMUN och FÖRETAG tillsammans.

Hälsningar /Stella