tisdag 30 januari 2007

Lev som du lär

Stolt och kaxig! Det vill jag förmedla och få andra att känna sig. Därför länkar jag till det som står på Kurirens ledare idag. Fick telefonen att ringa tidigt i morse från positiva representer från näringslivet. Uppfriskande start på denna dag. Lika trevligt var det att besöka samhällsbyggaren och allas vår telefonguru, Jan Hanssons företag idag. Tillsammans med Mattias Karlsson(m) och Ylva Strutz(fp). Det var lite av ett shoppingläge. Finmattan utrullad och dagsfärska semlor då vi kom dit. Men se, är det ett ställe på jorden som det inte behövs på så är det hos Jan Hansson. Den mannen och företagaren är kundnyttan personifierad. Men trots detta har jag som den våg jag är lite svårt att bestämma mig. Får återkomma imorgon. IT- hightech uppgraderingsträff med alla gruppledare blir det också inom kort. Ett bra initiativ taget av undertecknad och IT-chefen Pär Olsson. Längtar dit. Går i linje med viss kaxig effektivitet!

Ansvarskommittén
I ansvarskommitténs arbete har Stefan Tornberg sammanfattat argument för att makten över den regionala utvecklingen ska finnas hos folkvalda politiker och att Sverige ska indelas i starkare, jämnstora och tydligare regioner:

1. Det är viktigt för tillväxten och välfärden med lokalt engagemang för den regionala utvecklingen. Därför måste makt och ansvar flyttas från staten till de folkvalda i regionerna.

2. Vi måste reda upp i den regionala röran. Idag vet allt oftare den ena regionala aktören vad den andra gör. När vi nu efter 350 år står inför att forma en ny regional samhällsorganisation så är det viktigt att det blir en långsiktigt hållbar organisation med en gemensam geografisk indelning för regionkommunen och staten.

3. Statens kommunikation med sina egna myndigheter och kommunerna måste bli bättre. Idag är det stuprör och detaljstyrning som gäller vilket försvårar överblicken och är ineffektivt. Därför är det nödvändigt med ett horisontellt perspektiv där länsstyrelsen får en viktig uppgift att samordna och företräda staten på regional nivå.

4. För att säkra en väl fungerande hälso- och sjukvård måste kunskapsuppbyggnaden och utvecklingskraften säkras. Det förutsätter större region för att klara den samverkan och kunskapsstyrning som är nödvändig.

5. När andra delar av Sverige står i startgroparna för att gå samman i större och mer funktionella regioner vore det förödande om vi i norr än en gång hamnar på efterkälken. Även om det skenbart kan kännas tryggt att lita till staten så är det endast vi själva som ytterst kan ta ansvar för sin egen framtid.

Det är fem viktiga argument för att makten över den regionala utvecklingspolitiken ska liggas hos politiker som utses i direkta val och att Sverige behöver delas in i större och jämnstora regioner. Frågan är vad som är alternativet? Absolut inte dagens regionala röra, enligt ansvarskommittén Inga kartor ritade och diskussionerna lär gå vidare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra uppställning av viktiga argument
intresserad