tisdag 5 december 2006

Hot eller möjlighet?

Hm, detta är ett gränsfall för mig. Att bli utslängd ur systemet under tre timmar för att få in lite text. Nåja, för den här gången.

Hot eller möjlighet med kommunal samverkan, var rubriken på en stringent seminariedag som Kommunförbundet Norrbotten ordnat. En bred spridning av såväl tjänstemän som politiker från länet. Kommun Lex ABs företrädare Christer Hjert lyckades med Stockholmsinriktad säljarstil hålla fart i en föreläsning byggd på mycket paragrafrytteri; interkommunala avtal, gemensamma nämnder mellan kommuner samt kommunalförbund.

Intressanta erfarenheter från olika samverkansformer ute i landet. Vi har ju ett och annat att ta till oss i den frågan. Alltid är det något knorrande från någon då vi på allvar försöker samverka här och där eller i hela regionen.

Men med tanke på att vi var fem partier representerade från Luleå finns det gott om hopp i frågan. Dessutom har vi ett antal goda exempel redan. Praktisk samverkan blir alltid enklare då det behövs. Se Räddningstjänstens goda samverkande insatser under veckorna av brand tidigare i år, gymnasiesamverkan i Fyrkanten m.m. Mycket sitter i mentala hinder.

I byggnadsnämnden stod Centerpartiet upp för behovet av ett ansvarsfullt helhetsperspektiv för vad Luleå vill med hamnnära byggande av bostäder. Detta med anledning av ärendet kring Svartöbrinken. Återremissyrkandet grundade vi på:

Miljökontorets yttrande som med stöd av miljöbalken ifrågasätter byggandet med anledning av de konsekvenser näringsverksamheter kan drabbas av. Det ställningstagandet ska i så fall vara ett medvetet beslut och val i ett visionärt helhetsperspektiv med infrastruktur, kommunikationer, byggande och näringsliv. Här saknas en politisk vision.

Vi måste vilja och våga tänka längre än 2-3 år! Då Centerpartiet ville få upp denna dialog nu under hösten blev svaret att "vi" ska låta byggnadsnämnden fatta sitt beslut nu, resten får anpassa sig!

Besynnerligt är att stadsbyggnadskontoret även på sittande nämndsmöte presenterar nya fakta i ärendet, muntligen. Betydligt högre ambitionsnivå förväntade vi oss då det inrättades en utvecklingstjänst - för strategisk planering på just det kontoret. Dessutom inget förslag till beslut förordat. Dålig handläggning eller möjligen politiskt styrt?

Samtidigt lobbar Luleå kommun för högtryck, för att kunna övertyga den enmans-utedning som kommer hit upp i januari som ska se över våra möjligheter att bli utpekade som den nordligaste strategiska hamnen. Istället för Gävle! Något som hela regionen sluter upp kring, inland-kust, bottenvikshamnarna och näringar. Med den förhoppningen bör det finnas utrymme för såväl banbrytande som isbrytande verksamhet, om nu inte klimatförändringarna hinner ikapp oss så katastrofalt. Med en grön framtidstro fick vi stöd för denna återremiss av miljöpartiet.

Med anledning av väder och vind fick jag några ord med kommunchefen i Arvidsjaur. Detta blida väder vi har är förödande för testverksamheten med sitt iskalla upplägg som nu ligger ett par veckor efter schemat med sin preparering av banor. Trots mängden på 65cm snö som kom för ett tag sedan. Där finns det anledning till oro.

I övrigt kan jag tycka att Kurirens ledarskribents oro över vindarna som blåser hos moderaterna i Luleå är befogad. Han har betalt för att som moderat skribent bli oroad över just detta. Då den gamla alliansen i Luleå är upplöst till en för dagen så dagsaktuell samverkan anser jag inte att Centerpartiet ska uttala sig om huruvida deras interna strider utgör ett hot eller en möjlighet!

Med anledning av att sko sig, fick jag idén till en ”skobuss” idag. Fikade med jokkmokksbor. De har 10 mil till en skobutik! Vilken service det vore att bygga om en bokbuss till just skobuss. Hållplatser vid samlingspunkter som bygdegårdar, på kvällstid, med fikaservering i bygdegården medan utprovning av gummistövlar till barnen och pumps till lördagsdansen pågår utanför. Om möjligt kombinerad med annan service dessutom.

Istället för att plocka fram mina gamla steppskor och studsa runt på altan a la ”Singin´in the Rain” ska jag nu njuta av en öppen brasa och låta hoppets låga brinna för en vit jul.

Det lyckades!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kanonbra!
Nattugglan

Anonym sa...

Hej!
GILLAS...GILLAS....GILLAS
Athos

Anonym sa...

Hej!
Nu har jag fått en ny favoritblogg.
Portos!