måndag 19 mars 2007

Världsunikt i Piteå med bioraffinaderier

"Piteå är en liten täck och snygg stad, mindre än Umeå men vida trefvligare och bebodd af äkta Westerbottningar, det vill säga ett godtlynt, redigt och välviljande släkte. Dagdrifvare och Finska sjömän syntes här icke alls till."
Nils Arfwidsson 1835

Världens ledande experter samlas i Piteå för att diskutera skogsindustrins utveckling mot bioraffinaderier.

Piteå är redan ett centrum inom skogsindustrin med två stora pappersbruk och tre stora sågverk med internationella företag som Smurfit Kappa och SCA.
Till detta kan nu läggas världsunik forskning och utveckling inom svartlutsförgasning och biodiesel från tallolja.

Allt bedrivs i nära samarbete mellan universitet, forskningsinstitut, industri och samhälle. Solander Symposium, den 28-29 mars, i Piteå samlar ledande forskare och tekniker från hela världen för att byta och fördjupa kunskaperna inom bioraffinaderi.

- Det är fantastiskt att Piteå ligger i världstoppen inom ett så intressant område, förklarar statssekreteraren Ola Alterå, ansvarig för energifrågor i näringsdepartementet. Han är uppvuxen i Piteå, och kommer nu att inleda symposiet.Under symposiet kommer även representanter för EU-kommissionen, den europeiska skogsindustrin, CEPI och industrier som Sveaskog och Smurfit Kappa att ge sin syn på vart utvecklingen av skogsindustrin mot bioraffinaderi är på väg.

Hela progammet finns på www.nolia.se/solandersymposium.

1 kommentar:

Anonym sa...

Alltså Piteå, är det staden som haft Socialdemokratiskt styre så länge?