onsdag 28 mars 2007

Förmögenhetsskatten avvecklas

Avveckling av förmögenhetsskatten är en prioriterad fråga för Centerpartiet och ett Allians-vallöfte från 2006. Det är härligt med en regering som levererar det vi fick förtroende att uträtta. Det är mycket hård konkurrens om kapital, och därför viktigt att genomföra denna åtgärd.

Vi behöver tillgång till mer riskkapital i Sverige. Förmögenhetsskatten har lett till att stora mängder kapital har flytt landet. Svenska småföretagare har drabbats hårt av den riskkapitalflykt som blivit följden. Därmed har vi alla gått miste om flera hundra miljarder som skulle kunna investerats i svenska företag och affärsidéer. Ska vi behålla pengar i Sverige måste vi göra förändringar.

Avskaffandet av förmögenhetsskatten finansieras delvis genom att avdraget för privat pensionssparande maximeras till 12 000 kronor per år. Eftersom det främst är personer med höga inkomster som nu får mindre avdragsmöjligheter blir det sammantagna fördelningseffekterna därmed rimliga.

Av de 2 miljoner som pensionssparar är det cirka 300 000 som pensionssparar över 1000 kronor i månaden. Det är denna grupp som genom den minskade avdragsrätten gör det möjligt att ta bort förmögenhetsskatten.

Inga kommentarer: