onsdag 30 januari 2008

Nu rullar det

11.29 i dag togs den överenskommelse där Norrland kraftfullt arbear för starkare regioner. Norrland har enats om att gå fram med ansökningar som kan leda till att nya regionkommuner startar i januari 2011. Centerpartiet ser fram emot att regeringen genomför sin prövning av ansökningar. Detta är bra. Kunde varit bättre men nu kommer två ansökningar från Norr- Västerbotten och delar av Västernorrland, samt resten av Västernorrland och Jämtland. Detta är en början!

Det är ännu inte klart hur kartan kommer att se ut i detalj. Det finns en bred majoritet för att den nya regionen ska omfatta alla fyra länen, men för närvarande nöjer sig partierna med att konstatera att det är möjligt för Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland bildar en regionkommun och Jämtland bildar en annan tillsammans med resterande delar av Västernorrland. De kommuner det handlar om är Sundsvall och Ånge.

Man är också överens om att tillhörighetet till Norra sjukvårdsregionen och den högspecialiserade vården i Umeå inte ska förändras. Dessutom understryker partierna vikten av att regering och riksdag anpassar statens organisation utifrån kommande regionbildning.

Arbetet går vidare och arbetsgruppen för norra regionen sammanträder i Luleå den 28 februari inför att landstingen ska formulera sina ansökningar. Nu ger vi järnet och Centerpartiet i Norrbotten välkomnar att vi tar tag om vår egen framtid.

Inga kommentarer: