tisdag 29 januari 2008

Coop Arena

Fullmäktigedebatten kring Coop Arena förlöpte bra. Centerpartiets linje från december och våra argument var tydliga och klara. Det fick vi också mycket beröm för, på plats. Ann-Sofie framförde sin från majoriteten avvikande åsikt och det är bra med ett parti där olikheter inte är något som inte tål debattens ljus.

Särintressen ställs ofta mot andra särintressen eller mot sådant som anses bäst för samhället som helhet. Bevarande kan till exempel ställas mot rationalitet och framåtanda. Natur och rörligt friluftsliv kan ställas mot bostäder, industrier och motorvägar. Exemplen kan bli många.

Guldkantsåtgärder bör inte ses som en belastning av samhällets konto för basservice utan istället ses som investeringar för att mer långsiktigt trygga intäkterna till den kommunala o regionala ekonomin. Vårt grundläggande synsätt är fokuserat på basservice; som bostäder för alla, lyckad integration, trygghet, bra skolor, hög vägstandard, god kollektivtrafik, effektiv primärvård samt låga ohälsotal och hög sysselsättning

Men även om allt det här fungerar tillfredställande är det något annat som tycks fälla de direkta avgörandena när människor väljer platser. Det är detta som kan kallas för ”pluskantsutbud”.
Vi väljer att kalla det guldkant i vardagslivet.

Med denna vardagslivets guldkant innefattas det där som ligger utöver basservicen. Det kan ligga nära till hands att tro det enbart handlar om ren lyxkonsumtion. Så är det inte. En betydande del av det som konsumeras kan vara enkla varor och tjänster fast mer eller mindre förstärkta med en upplevelsedimension. Det kan också vara fråga om rena upplevelser, varav åtskilliga inte går att ta betalt för.

Nyttan med ”guldkantsutbud” är heller inte bara till för att berika invånarnas och besökarnas liv i allmänhet. Människor som trivs mår helt enkelt bättre både psykiskt och fysiskt. Detta kan låta som ett banalt konstaterande men är av stor vikt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Guldkantsutbud är också en viktig del i Luleås profilerande mot nya invånare och besökare. Vi vet hur det är, vi måste behålla eller återfå våra ungdomar samt locka hit nya och det gör vi med ett dynamiskt Luleå med stolthet och puls, så det känns och åt alla.

Befolkningsmängden är inte alltid det mest intressanta när det gäller att bedöma dynamiken i en kommun och dess kapacitet för framtida utveckling. Tillåt oss kreativitet – att upptäcka och förädla det man är bra på och försöka tillfredställa det bättre än någon annan konkurrerande ort.

Centerpartiet kommer fortsätta arbeta för strategiska fritidssatsningar och mötesplatser som drar. Vi ser fram emot basket, fotboll, badet i sörbyarna, kanske en snökanon till luleå alpina och ridning där det bär.

Nu bär det av mot Sundsvall för mig och dagen har rasat i väg så mina kommentarer från Kvarnåskolemötet kommer senare i kväll.

Inga kommentarer: