söndag 3 februari 2008

Med fokus på infrastruktur

Mer pengar till infrastruktur

Centernätverket för Stora städer samlades för överläggningar i samband med Centerpartiets kommundagar i Skövde 1-2 februari. Städer och kommuner med 50 000 – 200 000 innevånare är en motor för utveckling och företagande. Vi har en gemensam uppgift att utveckla ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbara städer.

Alla är överens om att satsningar på infrastruktur är en långsiktigt nödvändig investering. Nivåerna har inte kunnat upprätthållas, bland annat på grund av kostnadsökningar. Vi ser därför behovet av att ytterligare öka investeringsramen för infrastrukturen. Ett sätt att skapa sådant utrymme är att släppa på de finanspolitiska tyglarna något, istället för att låta de goda tidernas överskott enbart gå till att minska statens skuldsättning.

Investeringar i infrastruktur är ett klokt sätt att dämpa effekterna av en kommande konjunkturnedgång. Denna beredskap skapar förutsättningar för kommuner och landsting att bedriva en effektiv klimatpolitik med nya trafiklösningar.

Satsningar på kollektivtrafik i stora städer och kommuner är avgörande för om vi ska lyckas nå klimatmålen och samtidigt åstadkomma regional utveckling, ökad rörlighet, hållbar tillväxt och fler arbetstillfällen i hela landet. Investeringar i infrastruktur som möjliggör fler miljövänliga transporter och ökat kollektivtrafikresande.


Skövde den 2 februari 2008
Centernätverket för stora städer

Linköping, Norrköping, Västerås, Luleå, Sundsvall, Tyresö, Borås, Uppsala, Kungsbacka, Göteborg, Karlskrona, Malmö, Södertälje, Gävle, Kristianstad, Örebro, Eskilstuna, Skellefteå, Stockholm, Skövde, Falun, Örnsköldsvik, Varberg, Halmstad, m.fl.

Inga kommentarer: