fredag 8 februari 2008

Pensionärer i sikte

Lite riksperspektiv på debatten.

Den allmänna pensionen höjs med 4000 respektive 6000 kronor per år under 2008 och 2009 enligt Finansdepartementets och Försäkringskassans prognoser. Detta innebär att en genomsnittlig inkomstpensionär ( med 12 000:- mån i pension) får sammanlagt tio tusen kronor mer per år 2009. Det är nästan den tusenlapp som de yrkesaktiva nu får i skattesänkning per månad. Pensionärerna är den åldersgrupp i samhället som har det bäst ställt finansiellt sätt. De har minst skulder och relativt stora kapitaltillgångar och därmed en god finansiell nettoställning. Detta gäller givetvis inte alla, men som grupp är de inte fattiga.

Garantipensionärerna har en låg ekonomisk standard, vilken regeringen har för avsikt att förbättra under mandatperioden. Framhållas bör även det faktum att värdet på pensionerna ökar när genomsnittsinkomsterna och tillväxten ökar och inflationen hålls på rimlig nivå.

Det bästa sättet att säkra en god utveckling för pensionerna är att fler jobbar. Regeringens jobbpolitik har satt 160 000 fler i sysselsättning och därmed kan värdet på pensionerna öka snabbare genom att indexeringen av pensionerna blir fördelaktigare. Alliansens jobbskapande politik tillfaller alltså även pensionärerna genom att tillväxten i ekonomin kan öka när fler jobbar, varpå lönerna kan öka och därmed pensionerna stiga i värde.

Inga kommentarer: