söndag 10 februari 2008

Se landsbygdsperspektiven och ta ansvar!

Lösningen är inte självklar
Det finns inget samband mellan storskalighet och lycka. Landsbygden ska inte lida för att förvaltningar inte får rätt uppdrag och att beslutsunderlag inte ser till helhetsperspektiv. Landsbygdsutvecklingen i Luleå måste bygga på kloka lösningar. Mindre bra beslut måste kunna bli bättre. Det går inte att blunda för verkligheten men vi måste våga styra, på rätt sätt och tillsammans med byborna, med den tid som landsbygdsprocesser kräver.

Ambition och attityd går ofta hand i hand. Möjlighet till skolgång i en bygd utgör en grundläggande samhällelig service och är en stor konkurrensfördel. Ju längre bort från tätorten en byskola finns desto större effekt har skolan för bygdens fortsatta möjligheter till lokal utveckling och överlevnad. Det är olämpligt att bara räkna elevantal i en skolanalys, som i fallet för Niemisel. Små skolor är ofta utmärkta på att arbeta i friare former, med ny teknik och kreativitet.

Den lilla skolans kvalitet
Glesbygdsverket framhåller att det inte finns något samband eller belägg för att barn i små landsbygdskolor presterar mindre bra än barn i större skolor. Bedömningar av skolanpassning tyder också på fördelar för glesbygdsbarn. Inte heller läsförmågan för nioåringar skiljer sig med anledning av skolstorlek eller lokalisering. Antalet landsbygdsskolor runt om i Sverige minskar men antalet små skolor blir fler. Små skolor kan visa att de har något speciellt att erbjuda, där elever, föräldrar och personal trivs och skapar egna goda förutsättningar.

Ambitiösa kommuner runt om i landet vet hur det är och arbetar därefter. Holmön, utanför Umeå öppnade en skola med tre barn 1997. Förra året hade skolan 12 elever i klasserna F-6 med alla barn i samma klass. I vissa ämnen åker man regelbundet till en större grannskola. Skolbarn i grannskolan åker också växelvis till Holmön. 2007 fanns det ett tiotal ö-skolor med färre än 20 elever i årskurserna F-6 runt om i landet. Vill vi så går det.

Politiken i Luleå måste helt enkelt våga använda sitt förtroendemandat till att styra utvecklingen istället för att som nu, vända den ryggen.

Inga kommentarer: