torsdag 21 februari 2008

”Ärtans år”

Torsdag kära ni, och ett slag för ärtsoppa som högtidsstund. Kan det vara något? I varje fall vill jag slå ett slag för det kokboksarbete som pågår av Per Granlund. Förhoppningsvis en blivande bok med 52 recept. Unik eftersom den blir världens enda och därmed den största samlingen av recept på ärtsoppa. Vet du varför ärtsoppan ska ätas på en torsdag?
Svaret på frågan och mycket annat intressant om ärtsoppans historia, kryddorna, senapen och punschens historia kommer du att kunna läsa i Pers bok. Kanske har du ett unikt recept på ärtsoppa i dina gömmor? Maila till Pär Granlund på pergranlund@bredband.net

Om inte prova något av recepten!
Smaklig måltid!


Italiensk ärtsoppa
Ingredienser: 300 gr. torkade ärter, 1,5 l hönsbuljong, 1 tsk malda kumminkärnor, 1 pressad citron, 1 stjälk selleri, 30 gr smör, 3 msk mjöl och salt.
Gör så här: Koka de torkade ärterna i buljongen i 45 min. Passera ärterna och lägg tillbaka dem i buljongen tillsammans med de malda kumminkärnorna, den pressade citronen och sellerin. Salta och låt koka i 10 min. Smält smöret och blanda ner mjölet, späd med 3-4 msk av buljongen. Tillsätt blandningen i soppan. Koka 5 min. till.


Tysk ärtsoppa (Erbensuppe)
Ingredienser: 500 g torkade gula ärter, 300 g revbensspjäll, 300 g rimmat griskött, 750 g potatis, soppgrönsaker (rotselleri, purjolök, morot, och persilja), salt och mejram
Gör så här:
Blötlägg de torkade ärterna över natten i rikligt med vatten. Koka upp dem och lägg i köttet. Skumma noga och avlägsna så mycket ärtskal som möjligt. Skala och tärna potatisen. Ansa, skölj och skär soppgrönsakerna i bitar. Lyft upp köttet efter 1 timmes koktid och skär det i bitar. Lägg den tärnade potatisen i soppan. Låt soppan sjuda långsamt cirka 2 timmar tills ärterna börjar bli mjuka. Tillsätt sedan soppgrönsakerna och koka soppan ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och mejram och lägg till sist ned köttet igen.


Ärtsoppa med ”Tornedalsk bastukorv”
Ingredienser: 500 g ärter, 1/2 liter vatten, 150 g bogfläsk, 100 g purjolök, 100 g morötter, 50 g selleri, 150 g potatis, 1 lagerblad, 1 gul lök, 1 dl olja, 1/4 liter buljong, vitpeppar och 250 g skivad ”Tornedalsk bastukorv”
Gör så här:
Blötlägg ärterna över natten i 1/2 liter vatten. Koka dem i blötläggningsvattnet. Efter 30 min lägger man i skivad bogfläsk och låter det puttra ytterligare 30 min. Purjon skärs i ringar. Morot och potatis skalas och skärs i små tärningar. Lägg allt i ärtsoppan tillsammans med lagerbladet. Skala löken, hacka den grovt och glasa den i oljan och lägg den i soppan. Skala och skär sellerin i små bitar och lägg den i soppan. Slå i buljongen och låt det hela koka 30 min till. Ta upp sellerin, lagerbladet och bogfläsket ur soppan. Med en potatisstamp trycker man till ärtsoppan. Lägg bastukorven i soppan. Skär bogfläsket i små tärningar och lägg tillbaka det i soppan. Krydda med nymalen peppar. Låt det stå och dra på lägsta temperatur i ytterligare 30 min.


Rysk ärtsoppa
Ingredienser: 1 kg kött, 200 gr ärter, 150 gr potatis, morot, lök, persilja och 100 gr korngryn.
Gör så här:
Gula ärter läggs i vatten 2-3 timmar. Kokas i samma vatten tills de är färdiga. Samtidigt tar du kött med ben som lägges i kallt vatten. Tillsätt även lök, persilja och morot. Koka allt på låg temperatur. Tillsätt potatis som också kokas lite (om du önskar kan du tillsätta 100 gr. korngryn). Kokande ärter kokas tillsammans med det övriga.


Samisk ärtsoppa
Ingredienser: 50 gr torrkött (kanter, helst med lite fett), 2,5 dl gula ärter, 1,5 l vatten, 50 gr färskt renkött (filén), 1,5 tsk grovsalt och 2-3 medelstora potatisar (rund).
Gör så här:
Rensa och skölj ärterna. Borsta torrköttet rent och skär det i små bitar. Blötlägg ärter och kött tillsammans i lite vatten över natten. Slå bort blötläggningsvattnet. Koka ärter och kött tillsammans i 1,5 liter vatten i en och en halv timme. Se till att soppan inte kokar torrt. Späd med vatten om så behövs. Tillsätt grivsaltet. Skär det färska köttet i små bitar och lägg det i soppan. Medan det kokar i ungefär 25 minuter skalas potatisen och skärs i bitar. Den läggs i och soppan får koka ytterligare cirka 10 minuter tills potatisen är kokt.


Indisk ärtsoppa
Ingredienser: 500 g gula ärter, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 4 matskedar olja, 1 tesked malen spiskummin, 1 tesked salt, 1 kryddmått cayennpeppar och 1 liter vatten
Gör så här:
Blötlägg ärterna i minst 12 timmar. Kläm av lösa ärtskal. Skala och hacka löken samt vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs spiskummin, lök och vitlök. Rör ner ärterna, salta och peppra. Häll i vattnet. Koka upp. Skumma av ärtskal. Sänk värmen och sjud under lock i ca 45 minuter eller tills ärterna är mjuka.


Turkisk ärtsoppa
Ingredienser: 4 dl gula ärter, 1 ½ l buljong, 2 gula lökar, 6-8 salladsblad, 1 knippa persilja och salt
Gör så här:
Ärterna blötläggs som vanligt och kokas tillsammans med de kluvna lökarna, de rivna salladsbladen, hackad persilja och salt. Häll av vattnet efter 45 min och ersätt vattnet med den nu uppvärmda buljongen. Koka soppan färdig och servera med krutonger strödda ovanpå.

Inga kommentarer: