måndag 11 februari 2008

Kvarnåskolan

Med anledning av den undermåliga ansatsen till konsekvensanalys då beslutet togs av Barn - och utbildningsnämnden att lägga ned Kvarnåskolan lyftes frågan idag på kommunstyrelsens arbetsutskott. Det låg i högen av "meddelanden". Debatten kom igång och trots att det inte var många med yrkanderätt så blev det uppemot 20 inlägg och dryga timmen tog det. Orubbligt står socialdemokraterna fast vid att en skolnedläggning endast är ett skolbeslut. Även om en hel bygd berörs, med allt från familjepussel och företagande till låneutrymme på såväl fastigheter och traktorer finns med i sammanhanget. På banken kommer nämligen frågan - finns det skola, butik och bensinpump i byn?... Att beklaga är bara att ordf för BUN svarar ja på min fråga; om hon anser att nämnden beaktat perspektiven för landsbygdsutveckling vid nedläggning av Kvarnåskolan. Men det följer med uppdraget, vad finns det annat att svara.

Skolan arbetar med sitt fackområde och om vi har en landsbygdskommitté som inte har någon verklig funktion och inte heller ett landsbygdsprogram att beakta då är det dags att både styra upp och göra om, en hel del. Men idag gällde det fokus på bygden i Niemisel-Gunnarsbyområdet. Vilka konsekvenser blir det med två respektive en eller ingen skola i denna bygd?

Samtliga åtta oppositionspartier skrev idag under en begäran att låta Utvecklingskontoret ta fram en landsbygdskonsekvensanalys i frågan. Den lämnades in till kommunsekreteraren under sittande möte på kommunstyrelsen på eftermiddagen. Utredningen bör ha sin grund i metoden landsbygdssäkring och det av kommunfullmäktige antagna landsbygdsprogrammet.

Utredning ska behandlas i kommunstyrelsen senast i mars för att det ska finnas möjlighet att tillskjuta särskilda medel i budgetarbetet, om så är önskvärt.

Vet inte om det är ärlighet eller enighet som vara längst i politiken men just nu behövs bägge!