torsdag 28 februari 2008

Region Norra Sverige

Arbetet går vidare och majoriteten har dels enats om formuleringarna i den ansökan som vart och ett av landstingen senare i vår kommer att lämna in till regeringen, dels enats om att bilda en ideell förening för det fortsatta arbetet.
Ansökan innebär att landstingen ansöker om att den landstingskommunala indelningen ändras så att de nuvarande landstingen i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten from 1 januari 2011 tillsammans utgör en ny regionkommun i enlighet med Ansvarskommitténs förslag.

Den nya regionkommunen föreslås få namnet Region Norra Sverige och ges ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna samt hälso- och sjukvården.
Det blir ett sammanhållet regionalt utvecklingsuppdrag som bygger vidare på Skåne- och Västra Götalandsmodellen och på den av Ansvarskommitténs föreslagna "Lag om regionalt utvecklingsarbete". Det innebär att ta över ansvaret för utvecklingsfrågorna från respektive länsstyrelse och att leda och samordna det regionala utvecklingsarbetet i den nya regionen. I första hand handlar det om arbetet med:
· Regional utvecklingsplan, inkl geografiska regionintressen och regiontrafikplan
· EU:s strukturfonder
· Regionalt utvecklingsanslag (ersätter länsanslaget)
· Regionala tillväxtprogram
· Lokal och regional kollektivtrafik
· Regional anpassning och konkretisering av nationella miljömål
· Regionalt folkhälsoarbete, naturvård, kulturmiljövård
· Beslut om statsbidrag till regionala kulturinstitutioner
· Regionalt jämställdhetsarbete

Man är också överens om att tillhörigheten till Norra sjukvårdsregionen och den högspecialiserade vården i Umeå inte ska förändras. Dessutom understryker partierna vikten av att regering och riksdag anpassar statens organisation utifrån kommande regionbildning.
Bakom ansökan står socialdemokraterna, centern, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i samtliga län samt folkpartiet i Västerbotten och Västernorrland.
Partierna föreslår också att landstingen och kommunförbunden i de tre länen bildar en ideell förening för att fortsätta arbetet med att konkretisera verksamhetsinnehåll och organisation för den nya regionkommunen. I avvaktan på att den bildas fortsätter regionbildningsgruppen sitt uppdrag.

Inga kommentarer: