onsdag 19 december 2007

Samordning ger nya möjligheter

Vid årsskiftet lämnas ett nationellt program för kollektivtrafikens långsiktiga utveckling, KOLL framåt, till regeringen. Programmet har tagits fram av Vägverket och Banverket i nära samarbete med berörda myndigheter och organisationer. En del behandlar kollektivtrafik i landsbygd och för det arbetet är Kerstin Lindblad på Glesbygdsverket ordförande.

- I många landsbygder saknas allmän kollektivtrafik som gör det möjligt att resa kollektivt till arbete, studier, service och fritidsaktiviteter. Men det finns ofta så kallad särskild kollektivtrafik, till exempel skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor. Problemet är att den sällan är tillgängliga för allmänheten och en stor utmaning för framtiden är att samordna den allmänna kollektivtrafiken med den särskilda, säger Kerstin Lindblad.

Bland annat föreslår gruppen därför en ny lag som innebär att en och samma huvudman får ansvar för linjetrafik, skolskjuts, färdtjänst och sjukresor. För att underlätta för entreprenörer i glesare områden att försörja sig innebär ett annat förslag att trafikhuvudmannen ska ha möjlighet att upphandla trafiktjänster tillsammans med annan lokal service. Gruppen för även fram behovet av informations- och betalningssystem som fungerar för hela resan med flera trafikslag, inklusive taxi.

Åtgärderna kan förbättra möjligheterna för dem som bor på landsbygden att resa kollektivt till arbete, utbildning, service och fritidsaktiviteter. Sedan är det upp till politiker och tjänstemän att se till att det fungerar i verkligheten. Centerpartiet är med. Undras vilken busskur de lokala socialdemokraterna kommer att försöka gömma sig i denna gång...

Inga kommentarer: