fredag 21 december 2007

En stärkt nordlig region

På väg, med nya reskamraterna Karl Petersen(s), Thomas Olofsson(fp), och Annika Eriksson(mp) längs E:an detta dygn var en mer än minnesvärd resa. Mycket skratt och god stämning i bilen och mycket närmare varandra kom vi på alla sätt. Ett fullspäckat program ner i Umeå med våra goda grannar i de tre övriga nordliga länen imponerade.Stor ödmjukhet och öppenhet rakt igenom gentemot varandra. Har aldrig varit med om något liknande. Statssekreterare Dan Eriksson beskrev de relevanta regeringsuppdragen och den kommande beslutsprocessen i regeringen och riksdagen. Bra frågor kom med icke färdiga svar på en del. Processorn Jan-Åke Björklund förmedlade de övriga processernas faser i landet och perspektiv på erafrenheter från Västra götaland och Skåne. Förslag till tids- och arbetsplan inför regionbildning presenterades av utvecklingsstrateg Christer Nylén.

Professor Anders Lidström gav ett statsvetenskapligt perspektiv som jag var tvungen att vid ett tillfälle protestera emot. Det var då beskrivning av utvecklingen i de fyra tydliggjordes och analysen att det småbrukarstarka västerbotten blev med norrländs då det blev mer "rött". Om norrlandsepitetet utgörs av vänstertillhörighet saknas det ett och annat i världbilden, i alla fall för mig. Kent Ögren kommenterade glatt att han gillade just denna professorn och tillika f d landstingspolitikern. Lars Westin professor i regional ekonomi förklarade att det kunde knappast bli sämre med en stark region med anledning av att det bara gått utför sedan motorsågen kom samtidigt som vi haft en fantastisk tillväxt. Tack var befolkningsminskningen... Som vanligt en engagerad föreläsare med nyttiga perspektiv för oss alla. Jens Nilsson (s9 från Jämtland och Hans Hedlund (c) västernorrland utvecklade sina olika ingångar till behov och storlek på en eller två norrlandsregioner. Jens inställning och attityd har avsevärt förändrats senaste tiden. Summasumarum:

Majoriteten av de politiska partierna i Norrland beslutade idag om en arbetsplan för regionbildning i Norrland. Regionbildningen ska vara klar till valet 2010. Om det blir en eller två regioner kommer att beslutas den 30 januari i Sundsvall. Frågor som förenar; sjukvård, kultur, kommunikationer, tillväxt, naturresurser & miljödrivet engagemang.

Birgit Stöckel(kd) med sju månader gamla Arvid bidrog starkt i våra alliansdiskussioner mellan kd, fp och c från de fyra länen. Jag försökte få med Staffan Eriksson (m) och Dan Anckarholm(nsp) men de tydliggjorde sin negativa ställning till regionbildning. Inom moderaterna i norrlandslänen råder dock viss oenighet. Vid middagen fick jag den stora äran att sitta i den totala smeten av socialdemokrater i norrland.

Perspektiven ett eller två regionområden är avhängigt hur Sundsvall, Ånge och Jämtland känner att de vill ha det - tillsammans - som en något mindre är liten egen region. Möjligheten att stärka sin intressen inom en fyralänsregion utvecklades till det positiva även för dem under detta möte. Nu har i varje fall alla partier och län fått sin hemläxa att förmedla inför ödmjukheten för allas bästa. Nyfikna centerpartister står högt i kurs - efter de större överläggningarna i går satt till min förvåning mina härliga manliga centervänner Erik Bergner(c), Olle Edlund(c) och Sven-Olov Edvinsson(c) och väntade på oss fyra representanter. Tala om engagemang - då alternativet för många säkert var sillar och sallader hemmavid. Nåja, ett par snabba tankeutäxlingar hanns med och glädjen att ses som vanligt.

Jag är helnöjd med dygnet. Allt har sin tid och även vi längs E:4an. Att Olanders konditori i Skellefteå får anstå till en annan gång skapar nog bara ett gott samarbetsklimat oss reskamrater emellan. Ni vet, Kalle och kaffetider, det ändrar ingen på. Vi följer så gärna i just de spåren. Tack reskamrater och norrlandsvänner. Stort utbyte, nya vänner och ända in i kaklet inför julen.

Nu ska struvorna läggas in och sillen knådas. Trevlig Helg!

Inga kommentarer: