onsdag 19 september 2007

Öppna för konkurrens - entreprenörskap och initiativrätt

Så är två motioner från de fyra borgerliga partierna med den gemensam nämnare "öka takten" på två förbättringsförslagd för Luleå kommun inlämnade.

Initiavitvrätt:

Initiativrätten innebär att företag som ser en möjlighet att bedriva kommunal verksamhet i alternativ regi ska få en chans att göra det genom en begäran att verksamheten upphandlas i konkurrens. Att konkurrensupphandlingar har stora fördelar, ur såväl kvalitets- som kostnadssynpunkt torde de flesta partier vara överens om.

Om ett företag ser möjlighet att driva en specifik tjänst eller verksamhet billigare än kommunen (med bibehållen eller högre kvalitet) ska företaget kunna begära att få den tjänsten eller verksamheten upphandlad. Kommunen ska då, inom en bestämd tidsperiod, kunna genomföra en öppen anbudsupphandling av den tjänsten eller verksamheten.

Kommunen kan säga nej om det skulle finnas synnerliga skäl emot ett sådant förfarande. Kommunen ska naturligtvis kunna välja att upphandla en verksamhet tillsammans med någon annan verksamhet, begära in anbud på hela eller delar av en verksamhet etc. detta utifrån vad som anses lämpligt för att gynna tex kvalitetsutveckling men också ekonomi.

Denna arbetsform som går som en trend över Sverige håller bland annat på att införas i Uppsala, Örebro, Sollentuna och Stockholms läns landsting nu. Att kritik från bland annat Svenskt Näringsliv kring upphandlingar och konkurrensutsättning, otillåten direktupphandling inom Luleå kommun och nu senast att mer kommunalverksamhet ska ut inom privatsektor stödjer denna arbetsform. Att personal nu också kan få lättare till avknoppning och att den stora offentliga markanden öppnas upp för företagarna kommer att bli intressant att följa.

Inga kommentarer: