tisdag 31 juli 2007

Till min kära moder

En ring av modernt snitt hon fick. Gummi, plast och metall.

Uppskattat av en design och plast- och bakelitsamlare.

Orange - hennes favorit.


Idag för 74 år sedan föddes min älskade mamma Märta. Yngst och flicka med fyra äldre bröder i Ramlöda Brunn, Helsingborg. För ett år sedan var vi nere på hennes sista födelsedag. Valrörelsen eskalerade och upplevelsen av hennes sjukdom, vårdbehov och framförallt mänskliga behov gav mig kraft. Kraft att bära en anhörigs sorg i livets slutskede. Kraft att föra hennes talan för den lilla mäniskans behov av mänsklighet och närhet, livet ut.


Centerpartiets ambition med den personliga omsorgplanen var i hennes anda.

Nedan publicerades efter hennes död under debatt i Kuriren mitten av augusti 2006. Tyvärr fungerade inte länken.

Att få dö med klippta naglar

Min älskade mamma på 73 år är döende. Hon känner det ovärdigt att betala 240 kronor för att någon ska klippa hennes naglar. Bästa väninnan på 80 år lovar komma över med sax, bästa glasögonen och hjälpa till. Samtidigt ber mamma om vindruvor, lite bananer och några lättöl. Det saknas, går inte att köpa där hon ligger.

På födelsedagen häromdagen "smugglade" vi in folköl och en snaps till kräftstjärtarna. Då både kände hon sig och såg ut som en människa igen. Valfriheten och rätten att bestämma över sitt eget liv ska inte försvinna när du blir äldre. Vardagliga saker som att duscha när du vill, få naglarna klippta, komma ut i friska luften eller att äta vad du vill måste finnas kvar. Det handlar om den personliga integriteten och att sätta människan framför systemen. Det handlar om värdighet och om att utgå från den enskilda individens önskemål. I den personliga omsorgsplan vi föreslår ges garantier för att du regelbundet just ska kunna få duscha, ha klippta naglar eller komma ut i friska luften när du vill, inte när någon annan ger dig möjlighet. Om garantin inte uppfylls ska du kompenseras.

Maten är ett annat exempel som ingår i omsorgsplanen. Den ska inte bara vara nyttig utan också välsmakande och vacker att se på. Om andan faller på ska det vara rimligt att serveras en avec till kaffet eller snaps till sillen och kräftorna. Att bestämma själv ger nämligen mer liv till åren. Det är något vi i centerpartiet vill slå vakt om.

Min mamma kommer, på grund av all smärtlindring hon erhållit, inte att veta om hennes naglar är klippta eller inte, då hon lämnar oss. Men jag gör det och ska se till att de är det. För henne är det för sent, men för alla andra är den 17 september ett viktigt val om man vill ha en vård, omsorg och ett slut i livet byggt på individens önskemål och värdighet.

Camilla Hansen

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Systeryster!

Nu har jag hittat till din blog efter att vi talats vid i mobilen. Det är märkligt att alla sätt att kommunicera egentligen inte hjälper människor att hålla kontakt. Kan det vara så att med alla möjligheter att nå varandra direkt, minskar nödvändigheten att dela tankar och sinnesstämningar. Det kanske var därför som Märta envisades med att skriva brev istället för att ringa.

Vi har i alla fall båda tänkt på Märta idag. Hon har på sätt och viss fått oss att tillsammans skrattat åt tillvaron.
Heder åt Märta

Kram
Brorduktig