onsdag 9 maj 2007

Ökad makt till Norrland!

Centerpartiet vill regionalisera Sverige. Det innebär att vi vill släppa fram den lokala kraft som finns runt om i landet för att få fram nya företag och ökad tillväxt. För Centerpartiet är inte regionernas utformning den viktigaste frågan, utan regionernas innehåll. De regioner som bildas måste få verklig självbestämmanderätt. Starka självständiga regioner är även en förutsättning för att stärka den kommunala nivån. De lokala politikerna får det då lättare att driva de frågor som är viktigast för att skapa en god tillväxt i just deras område. De kan då även samarbeta med andra kommuner över kommungränserna på fler sätt.

Centerpartiets regionala politik grundar sig på att vi välkomnar olikheter. Vi ser olikheter som en tillgång, som alla människor, företag, kommuner och regioner kan dra nytta av. Om makt istället för att utgå från staten, utgår från den enskilda människan kommer såväl Norrland som Sverige att klara sig bättre i den tuffa internationella konkurrensen. Tillväxt skapas på olika sätt i olika delar av landet. Genom närmare samarbete mellan näringsliv, akademi och politik ökar förutsättningarna att utveckla spetskompetens och ta tillvara våra styrkor och svagheter.

Vi tror på ett starkare norrland där människor och företag lättare kan bli framgångsrika och på att omsätta den utvecklingskraft och dynamik som finns där vi lever och verkar. Regionerna ska vara tillräckligt starka för att kunna hantera arbetsmarknadutveckling, EU-medel, utbildning, kultur, näringsfrågor och sjukvård. Även betydande delar av infrastrukturen. Därför behöver vi makten över resurserna för ett bättre norrland – tillsammans!

Inga kommentarer: