onsdag 9 maj 2007

Stopp för stopplagen

Den offentliga sektorn ska ha ett huvudansvar för en god välfärd, vården ska vara solidariskt finansierad och erbjudas alla efter behov. Helheten berikas dock när alternativen tillåts komplettera och förnya. Stopplagen upphävs från kommande halvårsskifte.

- Äntligen myndigförklarar vi landstingen och regionerna! Vi får en startlag i stället för en stopplag där vi visar att vi har förtroende för att region- och landstingspolitiker kan sköta vården och vet bäst vilka behoven är i deras område, säger socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) i en kommentar till förslaget.

Mångfalden av vårdgivare ger förnyelse och utveckling, leder till en bättre och effektivare vård och att patienter och personal för större möjligheter att göra egna val.

– Vår självklara utgångspunkt är att vården ska vara solidariskt finansierad och fördelas efter behov, inte efter plånbokens tjocklek. Gräddfiler får vi vid köer, brist och stelbent sjukvårdsbyråkrati. Man köper sig bara förbi en kö om det finns en kö att köpa sig förbi, avslutar Kenneth Johansson.

Inga kommentarer: