tisdag 20 februari 2007

Fettisdag - en fridag?

Fettisdagen var förr fridag. Då var ungdomen ute och åkte skidor och kälke. Till alla målen skulle man äta fet mat. Var föret lätt, så att det flög långt, då man åkte utför backarna, så skulle linet bli långt till sommaren. Var det sydlig vind och blitt väder, så trodde man, att det skulle bli gott fiske till sommaren”. Så firades fettisdagen i slutet av 1800-talet enligt skräddaren N.E. Ritzén i Ådalsliden.

Fettisdagen som en festdag med upptåg och utsvävningar i mat och dryck har en lång tradition. Dagen efter fettisdagen inleder kyrkan påskfirandet med en fyrtio dagar lång fasteperiod; på samma sätt som Kristus förberedde sitt lidande med fyrtio dagars fasta i öknen. Under medeltiden var fastan på riktigt. Det gällde därför att dagen innan äta så mycket som möjligt!

Sederna levde kvar även långt efter det att fastan inte längre var bokstavlig. I dag minner oss semlan om detta frossande - även om den i sin nuvarande form med vispgrädde inte är äldre än drygt 100 år. Allt detta enligt Länsmuseet i Västernorrland.
ät och njut!

Kommande dagar kommer jag att avnjuta med norrlänningar i allmänhet och västernorrlänningar i synnerhet. Brukar bli så. Mycket politikerträffar hela veckan här i Luleå. Mer om detta senare.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Kan rapportera att musketörerna njutit av en lunch i kulturmiljö på Hägnan i dag. Menyn var som sig bör bruna bönor med stekt fläsk samt semlor.
Bästa hälsningar
Portos

Anonym sa...

Hej!
Tilläggas kan att måltiden avslutades helt i enlighet med
vad som står att läsa i av dig erhållen publikation.....
"Tolf Gyllene REGLER för .......
Bästa hälsningar
Athos

Camilla Hansen sa...

Det gläder mig. Alltihop.

Anonym sa...

Ja jösses, vill minnas att vi fick ledigt i folkskolans första klass när det var fettisdagen. Var det kutym på 1800-talet? Fan va gammal jag måtte vara. Men såååå gammal?!?