söndag 28 oktober 2007

Smått och gott

Månadens minst nödvändiga tingest?



Så var den nya Disneyfilmen Råttatouille avklarad. Väl animerad och med en stämning som fick barnen att vilja åka till Paris och mig att återse "hemkvarteren" i 16:e "området". Där jag tillbringade nära på ett år av vuxenvärld efter gymnasiet. Franskstudier och danskurser, barnpassning och en världsstad av klass, i allt. Alla museer,gallerier, modehus och restauranger. Ett bra ställe att kunna leva anonym på - om så önskas. Men med rätt liv. Mycket som inte fungerar eller är lovvärt också. Att Luleå står när och kär känns tydligt då det nordiska perspektivet ven i vinden på stan. Har en bok med avbildade vykort av det kitschigare slaget. Den med en coulorerad isbjörn utanför badhuset i Luleå måste bidragit till utflyttningen från länet genom åren - utav ren pinsamhet dessutom. Skämt å sido!

Allvaret hägrar - arbetsutskott med kommunstyrelsen måndagmorgon och vår Lennart Lindströms (c) sista motion - om bättre möjlighet att med kollektivtrafik ta sig in till tätorten kvällar och helger för byborna för att nyttja nöjesutbud med mera. Två år har den motionen fått vänta och inte räcker det. Föreslaget avslag eftersom vi nu närmaste två åren ska omarbeta busslinjer relaterat till länstrafiken. Ingen uttalad ambition över huvudtaget från den så landsbygdsintresserade majoriteten... Dessutom inser vi alla att det sannolikt inte blir fler bussturer då kommunen kommer att få ta över ansvaret för en hel del av linjerna framöver. Att Landsbygdskommittén i Luleå inte ens kan uttala en ambition är genant och ett tydligt tecken på lämpligheten av att kanske ifrågasätta denna de "ideella föreningarnas änglakör"... Stora pespektiv med ambitioner finns som förebild i bland annat Sundsvalls kommun. Jag citerar från Sundsvalls landsbygdsprogram:

Sundsvall åtgärder
  1. Stärka informationen till framför allt äldre på landsbygden
    om möjligheter till hemsändning/inköpsresor,
    och resor till närmaste tätort.
  2. För bättre nyttjandegrad behövs information om
    den trafik som erbjuds, linjetrafik, kompletteringstrafik,
    skolskjutsar och andra upphandlade transporter. (Kommunstyrelsen
    tar via landsbygdsutvecklaren och kollektivtrafikenheten
    upp frågan om riktad marknadsföring av
    trafik på landsbygden)
  3. Kommunen skall vid upphandling av kollektivtrafik
    uppfylla kravet att det skall gå att bo i landsbygd och
    arbeta i centralorten och tvärtom under normalarbetstid
    om man inte har tillgång till bil. Trafiken till landsbygdens
    centralorter måste upprätthållas. Kvälls- och helgtrafik
    skall göra det möjligt för boende i landsbygd att ta del av
    kultur- och nöjesutbud i centrala Sundsvall.

Att Luleå kommun är först ut i landet som kommun att implementera och arbeta med landsbygdssäkring kan vi hoppas ger resultat. Om det är ambitionen. I varjefall är jag stolt över att ha dragit igång det arbetssättet. För att nu "bara vara " i oppositionroll i det kommunala systemet. Väl mött i morgon måndag med politiken i fullmäktige. Inga större skandaler känns det som . Men alltid är det någon som lider av något...

Inga kommentarer: