måndag 18 juni 2007

Hemma bra men borta mest...

Dagens fullmäktige mer än lite långt

En hel del bra. Som i vissa bitar hade sina höjdpunkter såsom folkpartiets interpellation om HBT-bildning i skolan. Skrämmande svar om hur lite engagemang och som gjort sedan deras förra interpellation 1996. Kändes bra att alla partier var eniga samt att vi arbetat in frågorna i centerpartiets handlingsprogram för ett år sedan:
Centerpartiets viktigaste utgångspunkt är respekten för den enskilda människan, hennes drömmar och inre kraft, hennes frihet att förverkliga dem och möjligheter att leva ett fullvärdigt socialt liv i gemenskap med andra. Det gäller oavsett vilket kön, etniskt ursprung eller sexuell personlighet och könsidentitet man har. Även om villkoren förbättrats och majoritetens inställning blivit bättre utsätts fortfarande homo, bi- och transpersoner (HBTpersoner) för diskriminering, våld, socialutstötning och psykisk ohälsa.
Ett samhälle som sluter sig hårt kring en norm om rätt sätt att leva blir garanterat mindre kreativt och sämre på att hantera förändringar i ett öppet samhälle. Centerpartiet ser ett starkt samband mellan skapande av nya företag och andelen HBT-personer. HBT-personer flyttar i hög grad från ”landsbygdslän".

Viktiga punkter för Luleås medborgare:

  • Förbättring av attityder och livsvillkor för HBT-personer
  • Synliggör HBT-frågorna i skolan.
  • Öka HBT-kompetensen i den kommunala servicen.
  • Samma prioritet för hat-/hedersbrott mot HBT-personer som övriga hat-/hedersbrott.
  • Insatser för att öka förtroendet mellan polis/rättsväsendet och HBT-personer som drabbats av brott.

Känns positivt att frågorna varit uppe om än med stora brister i hur verksamhet och verklighet är. Det är därför vi ska bilda nätverk framöver.

Inga kommentarer: