onsdag 13 juni 2007

Engagerat

Känslan av första april eller hela omvärldens behov av time out - alternativt sommarsemester känns påtaglig då morgonkaffet i samklang med de två tidningarna nu skulle inmundigas. Nog för att det finns andra lokala bloggare som har referat av tidningars referat som helsidesupplägg men idag blev det bara för mycket.

Nu blir det kanske kärnkraftverk att par mil bort, i Kemi - på finska sidan. Uppvuxen i Helsingborg, men något ung då, vid etablering av Barsebäck, kan jag bara undra om inte grannkommuner/länder har något att säga till om vid e v lokalisering av kärnkraftverk. Kommer säkert mera framöver. Samtidigt har våra kära lobbyister kring vattenkraftbonus en insändare inne i Kuriren. Två av mina favoriter Per Söderberg, Föreningen Sveriges vattenkraftkommuner samt Karl-Erik Nilsson, nu för Hela Sverige ska leva.

Kan bara känna som Stefan vad gäller moderaternas "tillbaka till vaddå?-upplägg" vad gäller regionfrågan. På den konferens som 75 kommun och landstingspolitiker var med på för ett tag sedan var det bara en enda moderat som stod upp för en avvikande åsikt. Fast det är säkert lättare i klump.

Att centerpartiet i Luleå vill öka takten för upprustning på bland annat Hertsöcentrum i budgeten för 2008-2010 känns helt rätt. Däremot verkar önskemålet vi la fram i kommunstyrelsen att de engagerade studenterna på universitetet skulle fåvara delaktiga i processen inte nått fram i leden. I varje fall inte enligt kommunchef Bernst Grahns uttalande i tidningen. Får hoppas att det var en miss. Nytänkande och utbyte mellan LTU och kommunen behövs just i förlegade strukturer. En del av våra stadsdelscentra fungerar inte som tänkt. Tiderna har förändrats och vi med dem. Hur vi nyttjar våra centra och rör oss i dem framförallt. Inte minst vad gäller funktion, trygghet och rekreation.

Det kan inte vara rimligt att tala om regionalutveckling, eller utveckling över huvudtaget och samtidigt ska Luleå bära hundhuvud över att vara största kommunen i länet. Vem ser Köpenhamn huka och be Malmö, Lund med flera om ursäkt. Näe, här talas det om Öresundsregionen och att de mindre och större samverkar för att nyttja och växla upp varandras styrkor. Skulle jag bli bitter över att Öjebyn har en handelsträdgård som är bättre än i Luleå eller att det finns kanonbutiker i Boden om jag vill ha det lilla extra i klädväg. Skärpning! När hotbilderna blir glasögon för länssamarbete - om det ens går att uttrycka sig så, blir jag mer än upprörd. Det går att skämmas över sin region. Ursäkta det känsliga ordet region menar för tillfället län...

Att vi har problem med befolkningsstatistiken i länet ska inte heller tolkas som att norrbottningen inte vet livets goda. Sex med eller utan gummi - attiraljer - lär knappast hjälpa gnällspikarna. Vad som kan glädja dem är i varje fall att det inte verkar bli någon mer skandalomsusad erotikmäss i Luleå. Att det var mycket lugn tillställning sist, enligt polisen, verkar inte göra skillnad. Nu finns det inga "lokaler" att tillgå för mässan i denna kommun. De som då går i gång på män i stövlar - kan naturligtvis alltid få sitt på vildmarks - och fritidsmässor. Själv har jag en förkärlek för strumpor av viss modell. Varsågod och njut! Stay Ups forever!

3 kommentarer:

www.tiberg.se sa...

Yes, äntligen är vi oense om något väsentligt! ;-)

Varför denna rädsla för kärnkraft när vi inte räds att importera all sköns energi - oavsett hur den producerats och oavsett hur mycket den skitar ner vår miljö? På sikt bör kärnkraften avvecklas, men först måste vi ju ha alternativa och verkningsfulla energikällor att driva landet med!

Anonym sa...

Yes, äntligen är vi oense om något väsentligt! ;-)

Varför denna rädsla för kärnkraft när vi inte räds att importera all sköns energi - oavsett hur den producerats och oavsett hur mycket den skitar ner vår miljö? På sikt bör kärnkraften avvecklas, men först måste vi ju ha alternativa och verkningsfulla energikällor att driva landet med!

Camilla Hansen sa...

Den som väntar på något gott...
Kan inte säga att det är rädsla. Men att etablera ett kärnkraftverk är för mig inte ett på sikt kortsiktigt alternativ. oavsett hur "rent och fint" det är. Om vi dessutom börjar bryta uran i Norrbotten är det en helt annan inställning vi, någon, fokuserar på. Fram till de kraftfulla alternativen är i full turbo bör vi ha den k-kraft vi har. Det står vi för. Så tills någon ännu mer explosivfråga kommer upp är vi väl då fortfarande ense. Sorry!