torsdag 25 september 2008

Om Camilla får svara...

Här kommer mitt svar till Anders Mansten och Ylva Strutz folkpartiet norrbotten som Norrbottens Kuriren vägrar ta in! (Insänd 8 september)

Ensam är inte stark
Tydligt svar på folkpartiets Anders Mansten och Ylva Strutz insändare 6/9.

Tack för möjligheten till klarläggande och en diskussion om det väsentliga – nämligen bildandet av region Norrland. Centerpartiet välkomnar alla möjligheter till öppna forum för detta viktiga arbete. Inledningsvis ska dock klargöras att:

Norrbottens Kurirens redigering av min tidigare insändare resulterade i ändrade styckeindelningar som gör att jag är den första att hålla med om det obegripliga intryck den gav. Min ansats var att påtala behovet av att låta politiken skapa visioner för framtiden samtidigt som organisationsuppbyggnaden inom Norrstyrelsen får komma igång. Givetvis utifrån hur och vad vi vill ha. I det arbetet känner vi i centerpartiet oss trygga. Klart och tydligt uttryckt!

För mig är inte motiven för att ersätta landstinget med en regionkommun i första hand sjukvårdspolitiska. Starka regioner är mycket viktiga för att skapa bra förutsättningar för företag och människor att bo och verka i Norrbotten. Det visar inte minst den aktuella diskussionen kring infrastrukturen och försvaret. Ensam är inte stark.

Lite förvånad blir jag över – den möjligen retoriska frågan från folkpartiet – om vad problemen i Norrbottens sjukvård beror på. Centerpartiet samverkar ju sedan flera år med folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterana i ”Vårdalliansen” och jag har uppfattat det som att vi är överens i kritiken mot dagens stelbenta och toppstyrda sjuvårdsorganisation. Centerpartiet vill förbättra tillgängligheten och öka valfriheten för norrbottningar och samtidigt ge de anställda i vården mer makt och frihet i den egna verksamheten.

Jag har den största respekt för att Folkpartiet i Norrbotten anser att det är staten som ska ansvara för sjukvården. Den frågan är dock inte på dagordningen. Folkpartiet i övriga landet liksom alla riksdagspartier utom moderaterna är för ett fortsatt regionalt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården.

Jag är överens med Ylva Strutz och Anders Mansten om att dagens landsting inte klarar att bära och utveckla en sjukvård av bra kvalitet. Kring detta är samsynen total på nationell nivå medan sjukvårdspartiet och möjligen moderaterna i Norrbotten fortfarande verkar hålla fast vid dagens landstingsmodell.

Ansvarskommitténs viktigaste argument för ett fortsatt regionalt huvudmannaskap för sjukvården är att de politiska besluten ska fattas nära medborgarna som möjligt och att det varit positivt för den svenska sjukvårdens utveckling med flera huvudmän. Förutom att dagens landsting inte klarar framtidens krav så är det bra att riva gränserna mellan primärvård, länssjukvård och regionsjukvård. Det är patienten som ska vara i centrum för vården.

Majoriteten av partierna i norrlandsregionen har ambitionen att nyttja en samverkande organisations konkurrensfördelar tillsammans möjligheterna till småskalighetens styrkor och utvecklingskraft. I verksamhetsidén för norrlandsregionen är ambitionen att arbeta närmare medborgaren, tillsammans med andra vara starkare och dessutom smartare nyttja alla våra fantastiska resurser och fördelar. För det arbetet vill centerpartiet ta ett tydligt politiskt ansvar.

Camilla Hansen för Centerpartiet Norrbotten.

Inga kommentarer: