torsdag 19 juni 2008

Med rätt att spana...

De senaste dagarnas debatt kring spaning, signalspaning har så nått till beslut. Personlig integritet och rikets säkerhet. Inte så lätt att kombinera tydligen och nu anses det bästa vara ordning och lagrum, för allas bästa. Till alla som debatterat och argumenterat i olika forum och riktningar vill jag ge en eloge.

Med rätt att spana på varandra och den nalkande midsommaren har så även en annan debatt berört mig ordentligt. Den pågår i Örnsköldsvik och kring utställningen Ecco Homo. Varken Norrbotten eller Västernorrland kan känna sig särskilt stolta i rankingsammanhang vad gäller tolerans och mångfald, för alla och allas rätt till kärlek.

Ett samhälle som sluter sig hårt kring en norm om rätt sätt att leva blir garanterat mindre kreativt och sämre på att hantera förändringar i ett öppet samhälle. Centerpartiet ser ett starkt samband mellan skapande av nya företag och andelen HBT-personer. HBT-personer flyttar i hög grad från ”landsbygdslän".

Ovillkorligt arbetar centerpartiet för:

Förbättring av attityder och livsvillkor för HBT-personer.
Synliggör HBT-frågorna i skolan.
Öka HBT-kompetensen i den kommunala servicen.
Samma prioritet för hat-/hedersbrott mot HBT-personer som övriga hat-/hedersbrott.
Insatser för att öka förtroendet mellan polis/rättsväsendet och HBT-personer som drabbats av brott.

Att tillåta en utställning i en kommun och besöka den är att ge utrymme och ta del av en debatt och allas samhällsansvar. Det är lätt att stå upp för kvinnomisshandel, lantbrukare som får problem med grannar för att deras livsutrymme och kreativitet "misshandlas" av system och avogt inställda grannar. Men vilket samhälle ger vi grogrund för om det är "Greta Garbo filmer" som är normen för manligt-kvinnligt, kyssäkta eller fake. Vi har passerat stadiet för svartvitt, såväl på film som i verklitgheten. Ut och njut.

Trevlig Midsommar! Spana kanske inte är så farligt ändå...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska man förbättra för HBT människor medan man buggar allmänheten ? Varför är det ena en liberal inställning men inte den andra ? Ni centerpartister förvirrar mig. Njut av att ligga på +4% så länge det varar.

Anonym sa...

Motståndsrörelsen för liberaler inom centern
http://centeruppropet.se/